top of page
Sele eller halsbånd?

Vi anbefaler at man bruker sele på hunden i stedet for halsbånd.

Årsakene til dette er mange:

 

  • Sele er mer naturlig og mye mer behagelig for hunden enn halsbånd.

 

  • Sele reduserer stress. Halsbånd øker stress på grunn av ubehag.

 

  • Hunden trekker i utgangspunktet mindre med en behagelig sele enn med halsbånd. Ubehag og stress gjør at hunden trekker mer i båndet.

 

  • Bruk av sele minimerer risikoen for fysiske skader hos hunden. Halsbånd kan skade vitale organer i nakke og hals (hud, muskler, lymfe, virvler, tungeben, ryggmarg, nerver, blodårer, luftrør/strupehode, spiserør, skjoldbruskkjertel). Smerte påvirker atferd.

 

  • Sele gir hunden langt bedre assosiasjoner til omgivelsene.           Hunden vil forbinde ubehag/smerte fra halsbåndet med omgivelsene eller det den har fokus på, noe som fører til negative assosiasjoner og feil læring. Læring påvirker atferd.

  • Med sele får hunden halsen fri og kan lettere gi riktige signaler til omgivelsene. Hunder bruker hode, blikk og kropp når de kommuniserer med mennesker og andre hunder de møter på tur.

20140916_154944a.jpg
sele huken.jpg
sele happydog.jpg

Hva er en optimal sele?

 

Selen skal være myk og behagelig og bør derfor være polstret på utsatte steder. Tynne nylon seler er ubehagelige og egner seg ikke til turbruk. Selen skal ikke være for stor eller for liten, men må passe akkurat slik at den ikke gnager og gjør vondt.

 

Det er veldig viktig at selen er konstruert slik at den ikke hindrer hundens naturlige bevegelser. Y-sele er derfor å foretrekke. Når brystdelen er formet som en Y får skuldrene fri bevegelse og selen sitter riktig i forhold til bryst og hals. Til sammenligning vil for eksempel en T-sele legge for mye press på halsen og sele med vannrett bryststolpe vil hindre naturlig skulderbevegelse. 

 

Det skal være et kryss/felt mellom manken og der hvor leiebåndet blir festet på ryggen for at belastningen på kroppen skal fordeles riktig. Da får i tillegg den delen som går rundt kroppen god nok avstand til frambeinet slik at den ikke gnager.

bottom of page